Urmărește-mă și pe Facebook!

duminică, 19 februarie 2012

Salina de la Turda

Salina de la Turda face parte dintr-un peisaj al anului 2012. Adica are site, trilingv, are adresa completa, acces pentru persoane cu dizabilitati, coordonate GPS si harta Google. Alaturi de fotografii, video, calendar evenimente si anunturi, orar si preturi, cazare si forum, precum si zone de interes in imprejurimi. Ce este drept, acum aproape 3 ani au fost investite fonduri europene de peste 6 milioane de Euro pentru ca Salina Turda, un monument istoric al judetului Cluj, sa primeasca un nou design interior si exterior, as putea spune chiar futurist.

Singurul minus ar fi ca traducerea in engleza este un pic germanizata sau "a la furculision", in rest nu am decat cuvinte de lauda.

La exterior, se poate observa o structura semicirculara, din sticla si metal.



In interior, spatiul este superb amenajat, cu banci unde poti citi in liniste o carte (sau doua). In Mina Terezia exista un lac suprasaturat in sare, pe care te poti plimba cu barca. Spatiile pentru tratamentele problemelor respiratorii sunt bine delimitate si foarte mari. Liftul panoramic (de mare exceptie) si jocurile (cu preturi decente) completeaza tabloul salin. Biliard, ping-pong, carusel, bowling sau mini golf costa aproximativ 2,5 Euro de persoana/10 lei.



Potaissa, actuala Turda, s-a dezvoltat economic in perioada ocupatiei romane a Daciei, tocmai datorita exploatarii zacamintelor de sare.


Imaginile sunt preluate de pe site-ul oficial al salinei, www.clujtravel.com, www.modernism.ro/2010/05/26/salina-turda (credit foto Nicu Cherciu), www.adevarul.ro. Toate drepturile pentru fotografii le apartin autorilor, le-am folosit pentru a arata frumusetile acestei saline. Informatiile sunt preluate de pe site-ul oficial si din surse tiparite.

Va recomand link-ul www.modernism.ro/2010/05/26/salina-turda pentru a citi mai multe informatii legate de istoria salinei, precum si pentru a vedea alte fotografii realizate de Nicu Cherciu, cu interioarele superbe. Aceasta salina merita de vizitat pe indelete, de savurat si este de neratat daca aveti drum in zona.

Niciun comentariu: