Sa va explic fotografia de mai sus... In muzeu exista doua zone unde exista un QR Code imens. Downloadezi aplicatia Orange Explorer pe telefon, scanezi codul si apare un mamut care se misca daca il atingi (pe telefon, evident). Apoi rogi un baiat amabil sa iti faca o fotografie cu mamutul pe ecran, pe care o salvezi si o postezi pe Facebook. Eeeeeee, cat de tare este acest lucru???
Renovarile muzeului au inceput acum 4 ani si au durat 3 ani. Nu am reusit pana acum sa il vizitam, dar uite ca astazi ne-am suit in masina si am dat o fuga pana la Antipa. Antipa arata ca un muzeu de talie internationala, excelent restaurat, renovat si re-de toate. Sticla, lumina, culori, pestera indoor, schelete, animale in marime naturala impaiate, plasme peste tot, proiectoare peste tot, explicatii, info-desk-uri virtuale, bancute, podele din sticla... adica WOW! La info desk-uri dai click pe orice animal de pe poza care este o replica a ceea ce vezi in fata ochilor si afli detalii despre acel animal. De la nume pana la origine, dimensiuni, unde traieste, ce mananca, daca este protejat sau daca este pe cale de disparitie. Absolut incredibil si totul foarte realist.
Structurat pe 3 etaje, muzeul este o capodopera culturala imensa. Va invit sa cititi aceasta pagina, care cuprinde date surprinzatoare: http://www.antipa.ro/categories/47/pages/46. Citez de acolo:
"In prezent, patrimoniul stiintific al Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafata apei si pana la mai mult de 6.000 de metri adancime."
"Patrimoniul stiintific este grupat in 132 colectii: colectii zoologice apartinand majoritatii grupelor de animale actuale, colectii de paleontologie, de etnografie si antropologie, de geologie, de anatomie comparata. Prin aceasta, Muzeul conserva o parte din biodiversitatea Romaniei si a Globului, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca."
"De la cele 2.038 piese pe care Grigore Antipa le-a preluat in 1893, patrimoniul a sporit la peste 200.000, cele mai spectaculoase fiind prezente in expozitia permanenta pe care a organizat-o dupa principii muzeologice moderne."
"In prezent, cea mai mare colectie din patrimoniul stiintific al MNINGA este cea de insecte, cu peste 1.000.000 de exemplare, unele dintre ele fiind colectate in urma cu 100 de ani. Ii urmeaza Colectia stiintifică de moluste, cu 250.000 de exemplare si Colectia de crustacee, cu 103.000 exemplare. Colectiile de vertebrate numara 46.500 exemplare."
Nu am auzit pana acum de diorame, dar am aflat cu aceasta ocazie ca "dioramele din muzeele de stiintele naturii sunt prezentari
expozitionale, ecologice si biogeografice, in care speciile de plante si animale sunt montate pe substraturi si in decoruri care mimeaza
mediul lor natural de viata."
Concluzia? Antipa este un muzeu ce merita vizitat si revizitat, povestit si repovestit strainilor care ne viziteaza tara si capitala, un muzeu al anilor 2000+.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu