Urmărește-mă și pe Facebook!

vineri, 5 februarie 2010

Creierul e stapanul nostru

Am citit azi un articol legat de undele cerebrale. Absolut interesant!

Despre cum au reusit medicii sa obtina raspunsuri pe cale neurologica de la un barbat care este in coma. Eu am afirmat de multe ori ca este imposibil ca oamenii din coma sa nu stie (la nivel cerebral) ce se intampla in jurul lor. Creierul nu a dat "shut down" la tot.

Si uite ca acum e clar! Barbatul a raspuns cu ajutorul undelor cerebrale, identice cu cele ale oamenilor care sunt constienti, la intrebari ce pot avea doar "da" si "nu" ca raspunsuri.

Pentru cei pasionati de psihologie, ca mine, dar care nu cunosc prea multe despre undele cerebrale, va scriu mai jos importantele caracteristici ale acestora.
Creierul uman produce in permanenta impulsuri electrice, undele cerebrale, care se pot masura dupa amplitudine si frecventa. Cea de-a doua imparte undele cerebrale in patru categorii: beta, alfa, theta si delta.

Primele sunt produse in starile normale de veghe; excesul de unde beta produce stari de panica. In conditii normale, undele beta sunt asociate cu gandirea logica, rezolvarea problemelor concrete si atentie. Se mai numesc si undele constientului.

Undele cerebrale alfa sau undele viselor apar in timp ce omul isi foloseste imaginatia sau capacitatea de vizualizare. Legatura dintre constient si inconstient produce unde alfa. In momentul in care se manifesta undele alfa, persoanele au ochii inchisi, dar in minte le vin involuntar flash-uri care par aproape reale. In cazurile in care creierul produce prea multe unde alfa, pot aparea stari frecvente de reverie. De obicei, insa, undele alfa nu sunt suficiente in comparatie cu celelalte unde cerebrale.

Undele theta (legate de subconstient) au legatura cu amintirile, senzatiile, emotiile.

Undele delta (aferente inconstientului) sunt un fel de radar personal. Uneori stim ca va suna telefonul sau stim ca va suna o anumita persoana (la care ne gandisem intens inainte). Undele delta sunt prezente in timpul somnului profund si raman permanent active. Evident, sunt prezente si in timpul starii de veghe la unele persoane, de aici rezultand o puternica capacitate de empatie, mai ales la psihologi, psihoterapeuti, psihiatri. Din pacate, exista persoane coplesite de activitatea undelor delta si nu pot discerne intre propriile sentimente si cele ale altora.

5 comentarii:

Ami spunea...

Nu ne zici si unde ai citit articolul? Pe mine chiar m-ar interesa... :)

Unknown spunea...

Pai atat era articolul: ca barbatul aflat in coma a raspuns la intrebari cu "da" sau "nu". :)

Stai sa il caut si revin!

Unknown spunea...

Am gasit unul complet, cu mai multe informatii decat cel citit de mine dimineata.

Reuters: http://www.reuters.com/article/idUSTRE61261J20100203.

Enjoy!

Ami spunea...

Multumesc!:)

Zicolorata spunea...

Foarte interesant!