Urmărește-mă și pe Facebook!

duminică, 8 februarie 2015

London Art

London Art, adica cam tot ce are mai bun Londra, intr-un tur virtual, de la National Gallery la Tate Modern si pana la Victoria & Albert Museum. Arta din Londra este impresionanta, numai nume mari si-au gasit locul intre zidurile muzeelor, dar trebuie sa recunosc ca acele cladiri le fac cinste cu brio. La exterior nu sunt neaparat impozante sau iesite din comun, dar interioare ca cele din Londra rar mi-a fost dat sa mai vad. Si, cel mai important aspect, cele trei muzee vazute de noi nu aveau taxa la intrare. Puteai sa donezi, minim 4 lire ti se propunea, insa daca nu aveai, puteai sa iti bucuri ochiul si sufletul "for free".

Prima oprire, intr-una dintre cele mai frumoase piete, Trafalgar Square, pentru a vizita National Gallery.








Canaletto, pictura probabil din 1740, cu o rama modificata pentru a corespunde stilului unei incaperi englezesti din secolul 18. Pictura se numeste Venetia: Regata pe Canal Grande.







Whistlekacket, un cal pur-sange, a fost imortalizat pentru a isi bucura stapanul si in casa. Pictura a fost realizata de catre George Stubbs, probabil in 1762.


Pictura care m-a impresionat in mod deosebit prezinta ultimele clipe de viata ale lui Jane Grey. Se numeste "The Execution of Lady Jane Grey" si a fost pictata in 1833 de catre Paul Delaroche. Lady Jane Grey a fost Regina Angliei pentru doar 9 zile si a fost trimisa in Turnul Londrei pentru a fi executata. Joia viitoare, pe 12 februarie, se implinesc 461 de ani de cand tanara de doar 16 ani a fost omorata.



Stilul pointilist, adica picturi realizate din puncte, a fost frumos reprezentat de catre Paul Signac - Les Andelys, the Washerwomen 1886 (prima imagine) si Théo van Rysselberghe cu a lui "Coastal Scene" probabil din 1892 (a doua imagine). Pointilismul este o tehnica impresionista inventata de catre Georges Seurat.



Tate Moderm este cel mai vizitat muzeu de arta moderna din lume, numarand peste 4.700.000 vizitatori anual. Este un muzeu intr-o cladire cu aspect industrial, de fabrica, atat la exterior, cat si la interior. In 1992 a fost organizata o licitatie pentru a mari spatiul destinat expozitiilor, iar echipa de arhitecti care a castigat proiectul a ales sa nu demoleze cladirea existenta, mai ales ca este "tanara", ci sa o reinventeze.




Colectiile si obiectele sunt frumos prezentate iar turul pe care am avut ocazia sa il facem alaturi de un ghid extraordinar ne-a dezvaluit multe dintre secretele acestora.














Cine altul decat... Picasso? :)



Muzeul care pe mine m-a impresionat teribil, datorita varietatii extraordinare, este Victoria & Albert Museum. O cladire cu gradina interioara si spatii pentru toate gusturile. Colectii de arta absolut incredibile, de la sculpturi la tapiserii, de la picturi la arta asiatica, de la bijuterii la obiecte din argint. Si multe altele, veti vedea. ;)


Cand intri in acest muzeu, nu te poti uita la altceva decat la "Rotunda Chandelier", o sculptura din sticla realizata in 1999 de catre Dale Chihuly...


... apoi observi gradina interioara...



... si apoi restaurantul...


... si o scara interioara...


Apoi intri in dreapta si ramai mut. Sau eu, cel putin, asa am ramas. :)








Apoi am intrat in zona de arta asiatica, cu China si Japonia


Tronul imperial












Si am intrat in zona de fashion, unde am schimbat total registrul.





Inca un switch si am ajuns intr-o epoca nu foarte indepartata, de undeva din copilaria / adolescenta noastra.



O parte a acestui muzeu care m-a uimit si pe care, iarasi, recunosc ca nu am mai vazut-o in alta parte. Aici strang in colectii de scurta durata anumite obiecte care au facut senzatie cu doar cateva luni in urma.







O camera ticsita cu carti, de sus pana jos, pe laterale, iar in mijloc design din 1965.












De pe iMac scriu acum, dar arata diferit de cel de acolo. Doar culoarea este la fel. :)


Inca o data, trecem prin epoci si stiluri si interese... ajungem in zona de argintarie. Nu m-as mai fi dat plecata. Prietenii stiu de ce! ;)



Daca va uitati cu atentie la aceasta fotografie (eventual click pe ea, sa o vedeti mai mare), veti observa ca am facut fotografia printr-o lupa asezata strategic pentru a vedea emblema de pe lingura. :)













Tablouri si tapiserii





Inca o schimbare de decor. Am ajuns in industria artistica. Multe modele de haine purtate pe scena de pe Broadway sau in filme.


Decor de teatru in miniatura.




Arta ruseasca.


Parca pluteste, nu-i asa? :)



Voi incheia cu putina arta din vitrinele de pe Oxford Street, un bulevard aglomerat si vesel.






Sper ca v-a placut deschiderea londonezilor catre arta in general, fie ca este moderna sau antica. Dupa cum v-am povestit in prima parte, iubesc Londra pentru aceste minunatii si sunt fericita ca am ajuns sa le vad.

Niciun comentariu: