Urmărește-mă și pe Facebook!

duminică, 30 august 2009

Are mama o fetita... frumusica-foc!




Are mama o fetita frumusica-foc. Si nu ma refer la mama mea aici!!!! :))

Mariuca, nu stiu cu cine o semana, vorbeste toata ziua. La greu!!! Deja leaga propozitii cu cate 4 cuvinte gen "Jojo Kiki nani sus".

A invatat mai multe concepte, cum ar fi sus-jos. Dar si cu legatura cu etajul, nu numai sus-in brate si jos-de pe canapea. Arata cu degetul etajul si zice ca Jojo si Kiki dorm sus.

A invatat ce inseamna "frige". Bineeee, ea zice "frigi", ca e moldoveanca get-beget, hahahaha! Imi aduce o piatra care frige de la soare, imi spune ca apa frige, cana cu cafea frige s.a.m.d. Si nu pune mana pe ele.

Ma ajuta sa culeg rosiile din gradina, le smulge de pe vrej si le pune in cos. Au mai scapat si cateva verzi, dar doar vreo 3. Se duce si da frunzele de capsuni la o parte si isi cauta capsuni. Ca m-a vazut pe mine ca fac asa si acum, cand are pofta de capsuni (ca nebunele alea fac capsuni si acum intr-o veselie), se duce la foisor si o vad rosie pe la gura.

Se incalta si se descalta aproape perfect, doar ca nu isi inchide catarama. Se imbraca si se dezbraca. Isi pune palaria pe cap si si-o scoate.

Stie ce inseamna necesitatile fiziologice, acum trebuie ca eu sa ma mobilizez si sa o invat cu olita. Daca nu va convine aceasta descriere, puteti trece mai departe. :D

Este o mica alpinista in devenire si parca o vad in curand ca ajunge ca mine! Se urca pe marginea canapelei si ia ce vede mai interesant de pe bar. Urca singura pe orice scaun. Si are tendinte de "urcare" pe marginea patutului. Asa ca in curand trebuie sa ii cumparam un alt pat, la 20-30-40 cm de podea. Si trebuie sa facem si portita sus, la etaj. Ca sa putem dormi linistiti...

Ne jucam baschet la "cos", parca vad ca si asta o sa mosteneasca de la mine, se suie de multa vreme singura pe tobogan si se joaca.

Stie ce inseamna "nani" si cand ii zic "Buni doarme, ne vedem mai tarziu cu ea", Mariuca zice "Bui nani papa".

E disperata dupa apa si de ceva vreme primeste apa in cana si o rastoarna pe gresie. Cu acest gest si-a luat prima pedeapsa de 2 minute pe canapea, fara sa zica nici pis. Nu avem o problema ca varsa apa in casa sau pe terasa, ca de-aia avem gresie, dar nu ne gandim decat la faptul ca varsa apa, aluneca si isi sparge capul. Asa ca vrem sa invete ca nu are voie sa arunce apa nicaieri. Bine, oricum e disperata dupa apa, dupa cum spuneam, si recunoaste apa oriunde: la desene, pe carticelele ei, daca aude zgomot de apa. Parca zici ca am nascut-o in apa, nu pe uscat!

Ieri aveam putina treaba la laptop si asteptam sa se fiarba supa pentru ea. Ne-am asezat amandoua pe canapea si i-am dat drumul la desene. La un moment dat, dupa vreo 5 minute, nu stiam de ce e asa de liniste. Mariuca adormise langa mine, cu capul in piept. Am ridicat-o sa o asez mai bine si ea a zis "mami nani", cu o asemenea intonatie de parca se scuza ca a adormit.

Stie cati ani are si zice super corect "unu", cate urechi/maini/picioare are si zice "doua".

E fascinata de luna si povesteste de multe ori pe zi despre luna. Soarele nu prea e misto, dar stie ca trebuie sa deschidem umbrela de la locul de joaca cand e soare sau umbrela de la piscina, cand facem baie in piscina.

Are de la nasa o tabla magnetica, pe care poti scrie, dar seamana cu un PDA la marime. Se plimba cu ea in mana si isi scoate pixul din lacas si scrie ceva, dar in acelasi timp si vorbeste. Ca si cum ar scrie cu voce tare. :D

Anyway, am facut un test pe care l-am gasit pe blog-ul Lalei pentru copiii intre 1 an si 2. Multe lucruri trecute pe test la perioada aceasta, Mariuca le facea inainte sa implineasca 1 an. Fiecare grupa, emotionala, socializare, limbaj, sunt vreo 5, parca, are cam 20-25 item-uri. Dintre toate acestea, singurul lucru pe care nu il face (inca! dar mai are timp pana la 2 ani) este sa spuna cuvantul Mariuca, cand o intrebi cum o cheama. Dar arata spre ea si stie clar despre cine e vorba. Cand am facut testul, acum vreo saptamana sau doua, nu zicea "da" si "nu" cand o intrebai daca vrea x lucru. Nici acum nu zice tot timpul, dar usor-usor invata. Stie, in schimb, ca nu are voie cu un lucru si zice singura "nu-nu". Dar daca o intrebi "vrei biti?", nu raspunde "da" tot timpul. Una peste alta, suntem extrem de multumiti de evolutia ei la 1 an, 7 luni si o saptamana.


3 comentarii:

Ganduri mici spunea...

Sa-ti traiasca minunea creata!

Loredana spunea...

chiar e frumoasa, nu numai frumusica.
sa va traiasca si sa va bucurati de ea.

Unknown spunea...

Saru' mana pentru cuvintele frumoase! :)

PS: raspund greu, pentru ca ma concentrez pe lansarea Soap Mill. :)