Urmărește-mă și pe Facebook!

duminică, 5 aprilie 2015

Una este mai mamă decat alta

Starnita fiind de un comentariu de pe Facebook, am zis ca acestui post (pe care il tot aman si il tot "arunc" in spatele mintii) i-a venit randul. :)

Totul a plecat de la o coincidenta de astazi, in care m-am nimerit la Sanador in acelasi timp in care Pepe dadea un interviu, super mega extra fericit, ca orice proaspat tatic. Eu am scris in dreptul fotografiei ca a nascut sotia lui Pepe, iar apoi am primit un comentariu de genul "a facut o operatie" (a fost sters comentariul, deci nu il pot reproduce fidel). Cand am spus ca nu inteleg la ce refera doamna, a continuat ca sotia lui Pepe a facut operatie, nu a nascut natural.

Deci nu e mama, trag eu concluzia. Poate gresita, dar cam asta reiese din context.

Intamplator sau nu, multe dintre femeile misto si cu capul pe umeri pe care le cunosc ar fi vrut sa nasca natural, dar au ajuns la cezariana. Din varii motive personale. De fapt, medicale. Dar nu acest lucru este relevant si nu este locul meu sa le mentionez, pentru ca ele personale trebuie sa ramana.

Si atunci m-am starnit! :))

Ani de zile m-am abtinut sa comentez si sa intru in polemicile inutile si gratuite de genul:

- nastere vaginala versus cezariana. Daaa, nastere vaginala nu ne place, am inventat o sintagma - nastere naturala. De parca nasterea prin taierea burtii nu este deloc naturala. Mai bine sa ne intoarcem in Evul Mediu, sa murim pe capete doar ca sa ne batem cu pumnii in piept ca am incercat sa nastem natural.

Nu contest, am mai scris-o, numarul nasterilor prin cezariana a crescut alarmant in cei aproape sase ani de cand am nascut-o pe Mariuca si pana l-am nascut pe Mihaita. Ar trebui o mai mare informare la nivelul tuturor paturilor sociale si la promovarea nasterii vaginale. Insa este alegerea mamei. Chiar daca alege de frica, nu mai bine naste asa, in siguranta, decat sa intre in panica, sa lesine sau mai-stiu-eu cum sa reactioneze? Nu este mai bine sa se asigure ca nu ramane copilul blocat pe canal din cauza fricii animalice instinctive pe care o poate apuca pe mama?

- alaptare la san versus alaptare cu biberonul. Si aici unii au considerat necesar sa "atarne" o codita, adica sa puna alaptare naturala versus formula.

Mi se pare absolut nesimtit sa le bagi pe toate mamele in aceeasi oala, sa spui ca nu exista exceptii, sa spui ca nu exista mama fara lapte, sa spui ca nu exista mame care pot pierde laptele, sa spui ca nu se poate sa ai probleme atat de mari incat sa nu poti alapta. Pentru ca acele mame vor intra in depresie post-partum, pot ajunge la gesturi extreme (ignorarea copilului, ura de copil, ura de sine) tocmai ca au senzatia ca nu sunt mame bune. Am vazut mame care apasau foarte-foarte usor pe san si laptele tasnea la 3 metri si am vazut mame care au avut asemenea rani pe sani incat acest lucru devenise un pericol pentru sanatatea lor si a copilului.

- carucior versus sisteme de purtare. Avantaje si dezavantaje de ambele parti, ca de obicei. De aici, insa, pana la a sustine sus si tare ca nu exista sistem de purtare care sa nu fie absolut ideal pentru mama si copil, ca nu exista sisteme de purtare care sa nu genereze disconfort mamei sau dureri de spate, este cale lunga. A, si am mai auzit una "draguta", cum ca nu ai gasit sistemul de purtare ideal pentru tine, ca nu ai cautat suficient si nu ai probat suficient.

- vaccin versus fara vaccin, adica parinti inconstienti versus parinti informati. Bine ca ne uitam in gura unei femei care aerele de vedeta si napasta personala i-au ridicat ineptiile la rang de adevaruri absolute, dar uitam sa citim cate boli au fost eradicate prin vaccinuri. Nu contest, nici eu nu i-as face Mariucai vaccinul de col uterin, dar nu despre acel vaccin este vorba in aceasta polemica.

"Cine suntem noi sa judecam o decizie luata de un adult, in deplina cunostinta de cauza, major si vaccinat? Am terminat cu bauturile acidulate la copii mici, fast food-uri, sampoane anti-lacrimi si creme de fundulet pline de chimicale? Ca acelea sunt probleme grave! La 18 ani, cand o sa vrea sa se pupe cu unul la cinema, el o sa intrebe "si, mama ta te-a nascut natural?" sau "ai fost alaptata la san?"."

Citat din ce am scris pe facebook.

Acestea sunt probleme artificiale, aruncate in fata, cam ca parabenii. Nu mai avem ce sa dezbatem, despre ce sa informam corect, cum sa promovam adevaratele probleme si greseli. Ne luam de o mama sau alta, sarim cu bâta in capul ei, o injuram, o demotivam.

Sau, pe scurt, ii spunem in fata ca nu este o mama buna.

Acum aproape 3 ani am fost la mare si am scris in acest post ce am vazut/auzit acolo. Daca veti merge anul acesta la mare, veti vedea ca post-ul acela este cat se poate de actual. Copii mici si medii care mananca si beau tot felul de prostii, mame inconstiente care le cumpara sampoane anti-lacrimi sau creme solare realizate numai din chimicale, tați care le indeasa hamburgeri si cartofi prajiti in gura, mame care spun ca o crema bio 100% naturala de 70 lei este scumpa, dar dau 100 lei la McDonalds.

Vreti probleme reale si subiecte sa dezbateti? Vreti sa informati corect alte mame sau viitoare mame? Vreti sa va erijati in formatori de opinie? Vreti sa credem ca sunteti mai mame decât alte mame?
Atunci luati de aici doar doua subiecte. Daca mai vreti, mai am! Pentru alte idei, puteti consulta aceasta lista, pe care am scris-o in cei cinci ani cat am detinut marca Soapmill. ;)

1. Acneea severa la pubertate este cauzata, printre altele, de chimicalele pe care parintii le-au pompat in copii inca de cand erau bebelusi. Ati auzit de lanolina? Cititi mai multe pe net si apoi cititi cate produse pentru bebelusi si copii contin lanolina.

2. Studiile au demonstrat ca in produsele cosmetice pentru copii exista chimicale toxice si, folosindu-le, ne expunem copiii la riscuri enorme despre care (de obicei) nu vrem sa discutam: cancer, autism, probleme motorii, infertilitate, reactii alergice si iritatii. EDTA, SLS sau Ftalati. Ca sa aveti cu ce sa va ocupati noaptea.

Cine mai crede in Mos Craciun, zane sau Iepurasul de Paste? Eu una nu! Deci pot afirma raspicat si tare ca bolile acestea nu sunt cauzate de modalitatea prin care au fost adusi pe lume sau cantitatea de lapte supta de la san... iar voi nu sunteti mai mame decat alte mame.



Ce am mai observat si ma enerveaza maxim cand citesc. Cand se raspunde la un post pe Facebook sau pe blog, fiecare incepe cu detalii despre ce a facut, ca un fel de scuza pentru deciziile proprii. Mai puțin mamele au ajuns sa se scuze ca au nascut prin cezariana, ca au hranit copilul cu lapte praf sau ca l-au plimbat cu caruciorul.

Fetelor, mame frumoase si destepte, nu mai dati explicatii, pentru ca oricum nu le vor, nu le citesc, nu le aud. Si, ce este mai grav, nici nu le intereseaza. Sunteti mai puțin mame. ;)

Later edit: "gura pacatosului adevar graieste!". Doamna care a deschis cutia Pandorei si m-a determinat sa scriu acest post, a sters cele doua comentarii proprii si mi-a dat block. Dupa cum spuneam in ultimul paragraf, este extrem de grav ca nu le intereseaza, nu vor sa auda ce le spuneti, nu citesc si nu aud. QED.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Sincera sa fiu,nu credeam ca mai exista femei care mai gandeasca asa..Poate un barbat da,ca nu stie cu ce se manaca.Dar dupa ce esti mama si noua luni inveti sa vorbesti cu minunea care creste in tine, restulnici nu conteaza.Cata rautate sa ai sa poti spune asa ceva...Am o prietena care a facut singurul copil ,foarte greu,dupa ani de incercari la 40 de ani.Luna de luna se ducea la doctor , in perioada fertila,cu barbatul de mana ...sacrificiu fizic,psihic,in orice fel ai lua-o, dar suprem.De la inceput i s-a spus ca-i exclus sa nasca natural. Daca ar fi citit ce-a scris marea doamna de pe facebook ,s-ar fi-nchinat desigur , dar o "executa".Rautatea umana n-are margini si dovedeste ca oamenii limitati n-au suflet.

Anca Diana spunea...

majoritatea extremistelor fie nu au depasit inca perioada aia de furtuna hormonala de dupa nastere, ceea ce e scuzabil- pana la un punct-, fie sunt din ampla categorie al caror unic si definitoriu scop in viata este maternitatea
le vei vedea vorbind la pluralul colectiv despre copiii lor pana hat la varsta gradinitei, vor umbla cu parul valvoi si ca de la gunoi, ca nu-i asa, ele nu mai conteaza, daca te aranjezi inseamna automat ca-ti neglijezi copilul, se vor lamenta la finalul concediului de maternitate ca trebuie sa se intoarca la munca, vor exacerba orice traire si julitura fizica si afectiva a odraslei, s.a.m.d.
eu cred ca e normal, pana la un punct, sa ai tot felul de pitici in cap dupa ce nasti, dar daca odorul incepe sa mearga si sa vorbeasca si tu ramai blocata in extremisme despre alaptare, vaccinuri si alte cele, cred ca e necesar un ajutor specializat :D