Urmărește-mă și pe Facebook!

joi, 2 aprilie 2009

Mariuca creste vazand cu ochii

Pe laptop am instalat screen saver-ul de la webshots. Si am ales sa imi arate imagini random. Super idee, vreau sa va spun! Pentru ca sunt dati cand vorbesc la telefon sau fac altceva, dar laptop-ul e deschis si vad ecranul. Atunci ma minunez si exclam mirata diverse de genul "oooo, cat a crescut", "aaaa, aici avea 3 fire de par", "ia uiteeeee ce mica era aici!". Pentru ca imi arata fotografii de cand era ea mica-mica (da, acum e mare, aveti ceva impotriva?) si e incredibil.

Mariuca pe cantar, imbracata ca lumea si arata 2.900, Mariuca cu o fetisoara suparata la baie, ca ii curgea apa in ochi, Mariuca in brate la unchisorii ei (ea nu se vede, ca era in polar), in Cismigiu cu Buni, mancand in telegondola alaturi de Bica, razand in hohote la Dani in brate, sau cu parul meu (inainte sa ma tund) drept peruca.

Nu stiu cat de repede a trecut timpul, dar ne bucuram in fiecare zi de ce face nou. In primul rand se joaca! Adica te poti juca cu ea si reactioneaza. :D De-a ascunselea prin casa, iar ea zice "bau", de exemplu. Daca ma ascund in alta parte, vine in ultimul loc, vede ca nu sunt, ma cauta atent si apoi intreaba unde sunt. Pe limba ei, dar eu inteleg ce vrea sa zica. Iar mimica, gestica si "cuvintele" sunt elocvente.

Deja de ceva vreme nu mai are frica afara, merge singura, merge peste tot, studiaza fiecare frunzulita, copacel, con de pin sau fiecare fir de iarba. Duminica a fost spectacol! De pe la 7 seara am iesit afara si am stat pana la 8 si ceva. Eram la ai mei pe terasa, iar ea bananaia. Urca singura treptele, se plimba, pleca de capul ei, nu mai vroia sa o tii de mana. Unul dintre noi era in permanenta in spatele ei. Cand ne vedea, alerga si mai tare, razand in hohote.

De 3 zile e urat afara, dar au zis ca de maine, cel mai tarziu sambata dimineata, vremea se indreapta si vor fi chiar si 21 grade!! De-abia astept, ca tot trambitam de cald si soare!

Noi suntem socati, in continuare, cand ne dam seama ca intelege absolut tot ce ii spui! Pe langa faptul ca ne imita la greu, daca ii spui sa faca ceva, se executa. Iupiiiii! Sa vedem cat o tine treaba asta!

Ieri dimineata m-a imitat razand gros, ca mine... nu va pot descrie in cuvinte, dar cine imi cunoaste vocea, stie ca nu sunt vreo privighetoare, hehe!

Se imbraca si se dezbraca singura, isi pune lucrurile in sertar, se da jos de pe canapea cand ii spun (cu toate ca n-are nici cea mai mica dorinta sa o faca), stie cum se numesc aproape toate lucrurile cu care vine in contact. Si nu va imaginati ca sunt putine!!!! De exemplu, stie care e cablul de monitor, haha! Il ia de la Dani din birou, il plimba prin casa si apoi, cand ii spune Dani sa il duca la loc, o face!!!! Incredibil, poate voi nu va dati seama, cei care nu aveti copii! Dar restul lumii stiti ca un copil la 1 an si ceva nu prea e ascultator. Nu ca mai incolo ar fi, din contra!

Mariuca nu are constrangeri referitoare la acces, are voie peste tot. In baie, in bucatarie, in birou, pe dupa canapea, oriunde are ea chef. Incerc sa ii limitez accesul la diverse lucruri, ca sa nu am batai de cap si sa repet de 100 ori "nu ai voie acolo" sau sa fiu non-stop langa ea, dar o las sa vada, simta, pipaie, guste o data, sa vada despre ce e vorba, si apoi ii spun ca nu e voie si de ce nu e voie. Adica, sa intelegeti, exemplu concret, am lasat-o si o las la flori, nu le-am scos din living (nici nu aveam unde sa le pun la cate sunt!!), dar i-am spus ca nu are voie. Acum nu are treaba cu ele.

Portita la scara am pus, pentru ca se ducea de 100 ori pe zi acolo si eu nu mai puteam face nimic, ca trebuia sa fiu fix in spatele ei. Dar urca cu noi pe scara cand ne ducem sus, nu o ducem numai in brate.

Mancarea si apa lui Mati i le-am mutat in baie, dar cand e in baie, nu umbla la ele. Intr-adevar, usa de la baie e inchisa tot timpul, dar din cauza aceluiasi principiu. Nu pot si nu vreau sa fiu tot timpul langa ea, iar bazinul este extrem de periculos.

Cand gatesc cu ulei incins, prajesc ceva, o fac intotdeauna cand e Dani acasa sau cand doarme ea. Pentru ca am niste mari pitici... si nu voi scapa de ei. Prietenii stiu de ce! ;) Dar, slava Domnului, nu am multi pitici.

A, mi-am adus aminte! Daca intru in baia ei, imi aprinde lumina, pentru ca ajunge la intrerupator din patutul ei. Nu mai zic ca ma striga, daca se plictiseste in camera ei, dimineata cand se trezeste. Sau o rog sa il strige pe Dani, sa coboare la cafea. Si ii spun: "du-te la portita si striga-l pe tati - tataaa!". Iar Mariuca, candid, striga: "Ma-maaaaa!". Dar se uita in sus pe scari, deci pe Dani il striga, nu pe mine.

11 comentarii:

Lala spunea...

Draga de ea, asa e cresc mari si e o perioada minunata :)

corinutza spunea...

copiii sunt tare dragalasi cand sunt mici sunt la varsta la care descopera tot cei nou pt ei...mariuca e un ingeras:*

Ceska777 spunea...

Mariuca e grozava! Astia mici au o minte ca te lasa masca. Adica, cred ca noi ii subestimam si ei ne dovedesc mereu ca pot mai mult. Din maraiala imparat ce era azi dimineata, lui fiu-meu i-a inflorit pe buze un ranjet satisfacut si fericit indata ce am iesit azi afara. A fost exaltant sa vad cum se poate bucura. Pe voi va invidiem sincer pentru curte si gradina si pentru viitorul loc de joaca al Mariucai!

Unknown spunea...

Draga de Mariuca se face mare si mamica ei este taree mandra de ea, ai si de ce mamico. Sa va traiasca. Sunt perioade minunate.

Unknown spunea...

Daaaa, este o perioada minunata, iar fetele la al doilea copil cred ca savureaza si mai si aceste perioade de acumulare si dezvoltare.

Ceska, stii cum se spune, pe copii trebuie sa ii scoti la aer si la soare, intocmai ca pe plante, ca sa poate creste. Deci important e sa iesiti impreuna afara, chiar daca nu aveti inca o curticica a voastra.

@Gabriela: Si da, normal, sunt mandra!!!! Ca orice mama care isi urmareste pas cu pas copilul si vede cat de mult creste! Nu-i asa, doamna?? :)

Unknown spunea...

Asa este doamna, de acord cu dvs. o seara buna iti doresc!

Elle spunea...

pupam mariuca desteapta!! cred ca acum e o perioada exploziva, ca sa spun asa, copilasii asimileaza tot, prind tot, invata tot .. e incredibil. si eu ma minunez pe zi ce trece de ce face/spune eva ..

roxana spunea...

Eu astept cu nerabdare perioada cand vor incepe sa 'trancane' in continuu; sa te tii atunci.
Pup.

Cristina spunea...

Sunt frumosi, iar Mariuca e foarte vesela si zambareata. Are de unde!!!! Si Teo a inceput sa 'vrea'afara si se joaca in casa intr-un plictis total.... abia astept sa le vad cand s-or fugari una pe alta... sa te tii julituri si cucuie :))

fifi spunea...

Cât e de frumoasă!!! Frumoasă, frumoasă, frumoasă!!! Bravo!

Unknown spunea...

@Elle - de la stadiul de stat in patut, fara sa faca nimic, doar cu niste onomatopee, putem spune ca este exploziv. Pupam fetele si burtica!

@Roxana - trancanim, Maria Ta, si acum!!! La greu!!!!!

@Cris - Silviuta are noroc, pentru ca in perioada in care descopera mersul, e cald si frumos afara. Cucuie si julituri, adica semne de buna purtare, la astea te referi, nuuuu-i asa??? :))

@Fifi - multumim, seamana cu noi!!! :)) Ca, mai nou, nu mai zic ca seamana doar cu Dani, ca parca incepe sa arate ca e si fetita mea! :))