Urmărește-mă și pe Facebook!

luni, 29 iunie 2009

Update progrese in limbaj

Am uitat sa zic ca stie cum fac animalele, dar tot asa, nu neaparat cand o intrebi... Sambata eram cu spatele spre poarta si Mariuca a zis "muuu" si nu stiam de ce. Cand am intors capul, am vazut carul cu vaci trecand pe strada. :) De catelul "am-am", de cum face pestele, calul, leul, rata, oaia, capra nu mai zic.

A, si... "gataaaaaa". Stie clar ca zicem gata cand terminam ceva, de exemplu cand nu mai vrea sa manance, cand se termina cartea, cand nu mai vrea sa se joace sau multe altele.

"Unde-i?" cand cauta ceva... si se uita pe jos, sa vada unde e.



Saptamana care a trecut Mariuca a inceput sa pronunte, mai corect sau mai haios, multe cuvinte.

"Băieţi", a repetat de vreo cateva ori dupa mine, cand i-am strigat pe baietii care lucreaza la pavaj.

"Co(n)i ici" fara sa ii zicem noi nimic. Azi dimineata au venit Tina si cu Coni pe terasa noastra si Mariuca a chemat-o pe Coni.

"Aşaaaaaa...". Exact cum scriu eu, asa pronunta si ea. Asta o spune de mult timp, destul de des, asa am realizat ca e posibil sa am un (alt) tic de vorbire. In seara asta ne uitam pe carticica cu culori si diverse lucruri de culoarea respectiva. Si ea dadea pagina, zicea "aşaaaaa..." si apoi "altul" cand dadeam pagina urmatoare.

"Sticla but" inseamna sticla suc. O cere cand vrea. La fel si apa. Se duce, ia sticla de jumate' de apa, mi-o aduce si zice "dai, dai, apa".

"Uţa", cand ne dam la ai mei in balansoar.

"Dai-dai", cand vrea ceva.

"Matiiiiiiiii", exact cu intonatia mea, cand il vede pe Mati venind.

"Biţi", cand vrea biscuite.

"Papa" si "pa-pa". Stie diferenta. :))

Am observat 2 lucruri importante: face legaturi logice si il pronunta pe "ţ". L-a vazut pe Mati ca bea apa si a zis "Mati apa". Tot asa, spontan. Iar cand o aud cum spune cuvinte cu "ţ", ma topesc dupa ea.

Mananca singura, daca nu are lingurita proprie e scandal mare, de cele mai multe ori nimereste unde trebuie, dar o sa vedeti o fotografie care nu arata acest lucru.

Am fost la Gradina Zoologica, unde a facut spectacol! Se bucura, vorba aia, ca un copil mic, de toate animalele. I-au placut: macacul (in poza e in fata custii macacilor) pelicanii, tigrii, ursul, leii, pestii, papagalii, strutul si a facut urat la serpi. Cred ca de vina e Ka, din "Cartea Junglei", hehe!

Ca sa sarbatorim o saptamana plina, am ales cateva ipostaze haioase! Va invit sa le vedeti!
































8 comentarii:

Ceska777 spunea...

Wow, frumos graieste Mariuca! Si B a ramas gura casca la pozele cu blondina cu zulufi.....cand am rulat in jos si disparusera striga "maedel"
(fetita)....
Eu am ramas gura casca cum repeta B cuvinte si le si retine.... la zwetschge (pruna, ringlota) mi-a inchis gura......am ramas muta de admiratie. Sunt niste fenomene... bureti de absorbit informatie!

Anonim spunea...

Ce frumos e ingerasul blond!!! Pupici!!

Elle spunea...

ma topesc dupa creturile si ochisorii ei! e superba si desteapta pe deasupra! pupici multi!

Unknown spunea...

@ Ceska - noi nu avem cuvinte de-astea grele, ca Benji! :) Am citit eu ce spune el, e super tare! Oricum, nu stiu cum poate sa pronunte chestia aia, pruna, ca nu pot eu, hahahahaha!

@ Abramburika - multumim, saru'mana! Intoarcem pupicii!

@ Elle - stii bine ca daca mi-am dorit ceva, a fost ca copilul meu sa imi mosteneasca parul sau o parte din el! :)) Cand ii vad buclele rotunde, de zici ca e Shirley Temple copil, imi vine sa o mananc, nu alta! Ochii sunt bonus, hehe! Lasand gluma la o parte, exact ca in sarcina... eu ma bucur enorm ca are progrese de la o perioada la alta. Cand, cum, ce, e mai putin important. Pentru noi este extrem de interesant ca aduna informatii, le pune cap la cap, invata. Ca sunt copii care fac mai multe decat ea sau le-au facut mai devreme, dar asta nu conteaza. :)

Ceska777 spunea...

Ei, si fiindca ai pomenit de ShirleY Temple.... am admirat rochita diafana purtata in vizita la gradina zoologica.....su-per-ba Mariuca!

Miutza spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Miutza spunea...

cat e de frumoasa! si ce zulufi are, iti vine s-o mananci! :) si da, rochita e superba si i se potriveste! ;) va pupam:)

ps: e si desteapta si vorbareata hihi :)) va socializa mult, deci trebuie bine pazita!

Elle spunea...

normal, cretule .. fiecare copil evolueaza si se dezvolta in ritmul sau .. noi nu trebuie decat sa ne bucuram de progresele lor si sa-i incurajam!