Urmărește-mă și pe Facebook!

miercuri, 14 decembrie 2011

Cantece de copii sau mai bine nu!

Foarte frumoase sunt cantecele de sarbatori! Extraordinare! Problema majora este ca nu s-au mai inventat unele noi. Numai arhaisme pe care de-abia le pot pronunta eu, numai cuvinte care nu mai exista in limbajul de astazi. Si toate astea pentru un copil de 4 ani! Crime, omoruri, jertfe... nu mai zic!

Hai sa invatam cuvinte noi, sunt de acord. Sa le dezvoltam copiilor limbajul, sunt de acord. Sa acumuleze mult, ca acum este perioada, sunt de acord. Dar de aici si pana la cuvinte imposibil de pronuntat, pe care nu le-a auzit niciodata in viata lui de copil de 4 ani si pe care nici parintii nu le-au mai auzit de +30 ani, este o mare diferenta.

Asa ca... dragii mei, Santa Claus is coming to town! Macar in engleza e mai simplu, mai invata o limba straina si pot sa ii explic cantecul. Nu sunt de acord cu invatatul papagaliceste, dupa auz/dictare, consider ca o invatare temeinica, care sa dureze in timp, trebuie sa se bazeze pe explicatii. Asa ca trebuie sa ii explic despre ce este vorba in cantec.

Ia incercati un exercitiu pe colegi sau prieteni si explicati-le franturile de mai jos:

Zori dalbe (licenta poetica), noaptea pe la cantatori, ferestri, cand boierii nu-s acasa, sa vaneze caprioare (cum adica, sa il omoare pe Bambi?), au vanat un iepuras (ala micut, pufos si dragut??), sa faca din pielea lui, hatul de-o sa scape, mititel, infasatel, in scutec de bumbacel, seara-i de mister, veseli zurgalai, stati putin si nu manati langa boi v-alaturati, ca si brazda de sub plug. Iar "Steaua sus rasare" este un cantec chiar foarte frumos, dar ai nevoie de o imaginatie extrem de bogata tu, ca parinte, sa ii explici unui copil cum magii au vazut steaua, au pornit dupa raza, sa il vada pe Hristos.

Nici la poezii nu stam mai bine, dupa cum banuiti... dar asta este alta poveste. Sau poezie. Sau cantec.

5 comentarii:

Ceska777 spunea...

Chiar asa! Sotul imi arata ieri un DVD la real. Bambi! Si am zis nu. e prea trist cumva. Am experimentat pe copil si a vazut un desen cu dinos unde mama lui Little foot moare etc...... Tragedie! Se scutura camasa pe el de plans....

g.cojocaru spunea...

nu ma gandit asa departe, dar ai dreptate. Eu sper anul acesta sa reusesc sa o invat pe cea mare, macar sa dea din sorcova. :) ... Cuvintele poate, la anul... si poate pana atunci se gaseste cineva sa reinventeze colindele

Unknown spunea...

Ceska, realitatea este ca toate povestile au ceva trist in ele. Un omor mic, o otravire, ceva. Am auzit chiar azi explicatii de genul "trebuie sa se obisnuiasca de mic ca lumea este rea, ca viata e grea si dureroasa". Evident, sunt de acord, dar nu trebuie sa afle la 4 ani ca viata e grea si dura.

Unknown spunea...

G., Cati ani au fetele tale?

Sa stii ca nici eu nu mi-am pus problema asta pana acum, cand am primit de la gradinita 4 foi cu cantece, sa le repetam acasa. :(

Pentru toate este un inceput... nu-i asa? :))

Anonim spunea...

Colindele sunt traditionale... Nu trebuie reinventate... Asa sunt ele! Copii din ziua de azi sunt crescuti cu o multime de desene "violente". Ii lasati sa se uite la televizor la asemea lucruri si nu "vreti" sa colseainvete colindele traditionale? Muzica copilariei lor va fi gen 50cent, Eminem, Parazitii si altele de genul si vor uita de cantecele traditionale de copii!