Urmărește-mă și pe Facebook!

miercuri, 11 ianuarie 2012

SMURD sau nu?


Sursa foto: ZF
Fotograf: Razvan Chirita
Cu multumiri pentru preluare


Wikipedia zice asa, aici: "Raed Arafat s-a nascut pe 24 mai 1964 in Siria. Este un medic român specializat în anestezie-terapie intensivă de origine palestiniană. Arafat a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina. În septembrie 1990, a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD), un serviciu medical de intervenție rapidă."

Dragii mei, vorbim despre un om care a venit in Romania acum 31 ani, cand avea doar 16 ani si care imediat dupa Revolutie, adica acum 22 ani, a pus bazele SMURD.

<<În anul 2003 a primit Ordinul National „Pentru Merit” în gradul de Cavaler acordat de președintele României Ion Iliescu, pentru întreaga activitate științifică și de cercetare, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și comunicațiilor în România. 

La 31 decembrie 2005, Raed Arafat a fost decorat de către Traian Băsescu, președintele României, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer, pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor la inundații și pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieților a numeroși români. De asemenea, tot datorită muncii depuse de echipa sa, publicația Jurnalul Național la numit pe doctorul Arafat „Omul zilei”.>>

Si acum... SMURD-ul va disparea???? Clujul a iesit in strada, altii au venit cu idei "crete" sa stingem lumina in semn de solidaritate. Multi prieteni de pe facebook si-au schimbat fotografia de la profil cu un banner cu Raed Arafat, iar alti prieteni au inceput sa stranga like-uri.

Raed Arafat a declarat "Noua propunere deschide totul. De aceea, în cazul personalului paramedical (pompieri care au curs de prim-ajutor) ne-am putea trezi că sunt mai multe firme de bodyguarzi care îşi pun sirene pe maşini şi dau impresia că pot acorda primul ajutor. În ceea ce priveşte unităţile de primiri urgenţe, în prezent 42% din personal este neacoperit şi cu cât le deschizi mai mult, cu atât privaţii vor putea lua mai mult personal".

De ce a plecat Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii? Simplu si concis: "voi putea apăra mai bine sistemul de urgenţă (...) nu pot intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice."

Nu ma intereseaza functia lui in MS, dar ma intereseaza ca acest sistem de urgenta, care la inceput era doar SMUR, fiindca nu avea descarcerare, sa continue, sa ajute, sa salveze, sa fie acolo, pe salarii mari, pentru semenii nostri. Este frumos cand te duci la privat si esti tratat regeste si te minunezi (dar este firesc sa fie asa, cand totul se intampla pe banii tai!!), dar cand ai nevoie de un elicopter, de un medic extrem de bun de urgenta (diferit de medicii normali, sa ne intelegem), ai nevoie de un serviciu PUBLIC, extrem de bine pus la punct.

Daca demisia lui Raed Arafat ajuta ca SMURD-ul sa ramana in formula actuala, daca demisia lui ajuta sutele, miile de oameni care au nevoie anual de ajutor, atunci excelent!

Eu vreau sa mearga SMURD-ul mai departe si sa se extinda in toate judetele! Voi ce vreti??

Un comentariu:

loredana şi robert spunea...

Daca ar conta ce vreau eu, ce vrem noi, nici nu ar trebui sa mai purtam discutia asta. cred ca orice om intreg la cap vrea ca smurd-ul sa mearga mai departe la fel de bine, poate chiar mai bine decat pana acum.
Cand am auzit prima data ca vor sa introduca altceva, nu se stie precis ce si sa naruiasca singurul lucru sigur si stabil, am crezut ca vad un film prost.
Ma simt oarecum paralizata. da, cred ca asta e termenul corect.
Sigur ca vrea ca smurd-ul sa existe.
eu as propune sa votam!