Urmărește-mă și pe Facebook!

miercuri, 3 iunie 2009

Am castigat o carte de povesti!

UPDATE: Aveam de ales o carte din mai multe posibile, asa ca am ales de la editura Corint Junior, "Atlasul Animalelor". Mi s-a parut foarte interesant, cu multe desene colorate, cu animale disparute, animale din Antarctica... si tot asa. Cred ca o sa-i placa mult Mariucai!


Ca tot vorbeam de cartile copilariei noastre, "Cotidianul" a avut un concurs. Trebuia sa lasi un mesaj in care sa povestesti despre cartile pe care le-ai citit in copilarie, sa spui doua vorbe despre ele si puteai sa castigi o carte de povesti. Aveti mesajul meu, castigator, mai jos:

"Cartile copilariei mele
Frumoasa incercare pentru noi toti, sa ne aducem aminte ce ne-a placut sa citim. Imi aduc aminte in valuri, pe unele dintre ele i le citesc fetitei mele de 1 an si 4 luni acum. Tatal meu are aprox. 3.000 volume in biblioteca, asa ca nu am avut probleme in a gasi ceva pe gustul meu, la orice varsta ma aflam. Am citit chiar si la lumanare sau la lanterna, cand ar fi trebuit sa dorm!

Habarnam si prietenii sai - ilustrata simplu, gen schite de desen, il uram pe Habarnam ca nu face si nu stie nimic. Pe fetita mea nu o intereseaza, cred ca tot el e de vina! Apoi Doctorul Aumadoare. Foarte frumoasa carte! Plina de povete comuniste, dar recitind-o tot acum, mi s-a parut o carte care iti aduce in prim-plan un set de reguli de bun-simt si iti insufla o dragoste de animale absolut necesara unui om asa cum ne dorim sa fie copiii nostri. E si un cal cu 2 capete acolo, Tragempinge. Foarte haios! Vorbeste pe limba lui, dar doctorul intelege ce spune el. N-ati vrea sa puteti si voi? Ciresarii mi-a deschis apetitul pentru cartile de suspans si mi-am dorit sa devin criminalist sau sa dezleg un mister antic. Ca atare, am virat spre fantezie si m-am oprit la Jules Verne. Copiii capitanului Grant, niste copii care incearca sa isi salveze tatal, dupa ce au gasit un bilet in burta unui rechin. Si ca sa nu fie scurta cartea, au gasit doar o parte a locatiei unde naufragiase tatal lor. Oricum are happy end! Tot cu un capitan la varsta copilariei, 15 ani, si aventurile lui m-am delectat cam in aceeasi perioada. Basmele lui Ispirescu sunt monumentale. Ce interesant ar fi sa avem si noi tinerete fara batranete si viata fara de moarte! Sau plictisitor? Sau sa avem niste mere de aur? Eheeei... Print si cersetor - iarasi multe invataminte pe care le poti trage dintr-o singura carte. Aventurile Baronului Munchhausen sau cum nu trebuie sa minti in viata! Parintii te invata, iar tu fixezi cunostintele prin lectura si prin asocierea cu personajele descrise. Hans Christian Andersen, nascut acum 204 ani, cu multe povesti si povestiri scrise pentru copii - Cenusareasa, Mica Sirena, Degetica, Soldatelul de plumb, Punguta cu doi bani. Toata lumea isi aminteste actiunea, asa ca nu insist asupra lor. Fram, ursul polar. A, sau Cuore. Un baietel scria despre viata lui la scoala si in afara ei intr-un jurnal, asa cum am facut cu totii. Titluri mi se invalmasesc in cap si surad: Jack si vrejul de fasole, Danila Prepeleac, Cartea Junglei, Alba-ca-Zapada, Ursul pacalit de vulpe, Tom Degetel, Ivan Turbinca, Haraaaap Alb, daaaa, Scufita rosie, Hainele imparatului, Muc cel mic, hehe, Fetita cu chibriturile, Greuceanu.

Oooo, nici nu am crezut ca pot enumera in cateva minute atat de multe povesti. Ori eu am citit mult, ori sunt foarte multe povesti extraordinare. Si toate, absolut toate, au cate un sfat, doua, trei, au povete si pilde. Copiii sunt invatati ce e bine si ce e rau, sunt purtati de personaje in lumi fermecate si le stimuleaza imaginatia. Nu ai voie sa te joci cu chibriturile, nu ai voie sa minti, trebuie sa inveti. Exact ce spuneam, cartile ii ajuta pe parinti sa isi educe copiii si nu cred ca un desen animat sau un joc pe pc le pot inlocui. Frumusetea lor ar trebui transmisa din generatie in generatie si parintii au datoria morala sa transmita copiiilor pasiunea si dragostea de carte."

8 comentarii:

roxana spunea...

Sa mai adaug: Amintiri din Copilarie, Povesti Nemuritoare, 1001 de nopti, Povestie fratilor Grimm, Micul Print, Tom Sawyer si Huckleberry Finn, Singur pe lume, Colt Alb astea, ce-mi aduc aminte pe loc.

Ce-ai carte ai castigat?

Pup mica citiroare.

Anonim spunea...

Felicitari !!! Si noi am participat la concurs, dar se vede ca fara succes .. ca de citit, am citit mult si eu la viata mea!

Gingasia spunea...

Ma bucur ca ai castigat,am sa scriu despre asta pe blog!
Te pop!

Unknown spunea...

@ Roxana - daaaaa, o gramada de alte povesti, mult prea multe pentru cele 2.000 caractere pe care aveam voie sa le scriu. Si-asa am facut 2 mesaje, vreo 3.500 caractere in total. :)

Nu stiu ce carte am castigat, nu mi-au comunicat, dar astazi ma duc sa o iau, asa ca voi afla si va anunt si pe voi.

@ Abramburika - multumim! Imi pare rau ca n-ai castigat, dar ma bucur ca am castigat eu, hehe! Poate data viitoare, la urmatorul concurs, facem schimb, ce zici? Te las pe tine sa castigi!

@ Gingasia - multumim mult, astept link-ul dupa ce compui post-ul. O sa scriu si eu ca ai scris tu! :)) Si eu te pup!

cris spunea...

pe habarnam il ador:)

Unknown spunea...

@ Cris - il iubim cu totii, nu-i asa? :))

Cristina spunea...

vai de mine.... si inca cate... dar la cartea cu Habarnam erau super pana si copertile... cartonate si lucioase... simpatice povestirile...le stiam pe dinafara!

Unknown spunea...

@ Cristina - da, coperta e albastra, in versiunea pe care o am eu! De-abia astept sa si inteleaga Mariuca povestile, ca acum e foarte atenta la intonatia mea, la imagini, dar cand o sa si inteleaga ce ii citesc eu acolo, o sa fie super amuzant pentru amandoua!