Urmărește-mă și pe Facebook!

luni, 22 februarie 2010

Gradinita se apropie cu pasi repezi

Mult mai repede decat imi doresc, dar conform cu planurile noastre. Se pare ca Mariuca va incepe gradinita pe 1 Martie, de azi intr-o saptamana.

Am fost azi cu Dani sa prospectam piata si am gasit o gradinita cu program scurt la 10 minute de mers pe jos de noi si la 2 minute cu masina. Oricum nu vroiam sa o dam la program prelungit, asa ca s-a nimerit foarte-foarte bine acest tip de gradinita.

Arata excelent, ca una privata, sunt 10-15 maxim in grupa, sunt si copii in jurul varstei de 3 ani, deci apropiati de Mariuca, educatoarea este copil de educatoare si are, la randul ei, un baietel de 7 ani... adica nu a uitat cum e cu copiii mici.

Oooooof, greu rau! Dupa socul recent ca m-am intors la job, acum mai vine unul... cu plecatul zilnic la gradinita, cu oameni straini, care este evident ca nu pot avea aceeasi grija pe care o are un parinte sau un bunic. Dar stau linistita pentru ca am baza in mami. Confortul meu psihic este strans legat de prezenta ei in viata Mariucai, mai ales ca noi nu prea suntem prezenti si asta e o tragedie, din punctul meu de vedere. Muncim ca robii si ne vedem copilul 2 ore pe zi, seara.

Si ramanem uimiti zilnic de cate progrese face. Azi am sunat-o pe Cris si Mariuca i-a spus "La multi ani, nasa!", pentru ca e ziua ei. Vineri mi-a spus joculetul cu degetele, cu vanatorul. Aseara si-a spus singura "haaaai, noroc!" cand a stranutat. Cand zice "sanatate", cand zice "hai, noroc".

Sta mandra "la biou", pe scaunul de director si "scrie" facturi, ieri m-a ajutat sa ud florile si sa strang frunzele moarte. Face fraze intregi si lungi de genul "Cine vine? Ia sa vedem! Pluto vine, catelul care face ham-ham."

De vreo luna, cred, doarme in pat si nu mai iese din camera cand e ora de somn. Ca inainte adormea pe parchet, langa portita de la scara.

Mariuca e dezvoltata pentru varsta ei si nu numai din punct de vedere limbaj, asa ca e posibil sa se adapteze foarte bine la viata de gradinita, cu toate provocarile si noutatile ei. Mai ales ca e dornica sa invete multe lucruri noi si sa faca constant altceva.

Acum... nu mai e mult si vom afla cum reactioneaza. Sa ne tineti pumnii, pentru ca ne vom consuma enorm! Niste incurajari de la mamicile cu state vechi intr-ale gradinitei n-ar strica, hehe!

6 comentarii:

Gingasia spunea...

Ehe, sunteti mari!
Sper sa-i placa, un gand bun din partea mea!

Ami spunea...

Pasul trebuie facut! Iubeste-ti mama si prelungeste-i viata prin tot ce-i frumos. Nimeni, nimic, niciodata n-o sa-ti mai dea senzatiile de liniste, incredere, neconditionare, etc. asa cum face o mama. Ma bucur ca tu vezi asta! Aia mica cu siguranta se obisnuieste , griji poti sa-ti faci pentru micile raceli ce vor urma! Multe si dese....Dar normale! Suparatoare!

Anonim spunea...

Bafta atunci. Am sa trag cu ochiul la experienta voastra, ca din toamna am si eu bobocica de gradinita. Cred ca mai greu ne "adaptam" noi decat ei!!

Unknown spunea...

Va multumesc pentru incurajari si vorbe frumoase!

Mami de carliont frumos Silvia... unde-i blog-ul tau? Ca eram abonata pe privat si acum imi spune ca nu mai exista....

Ceska777 spunea...

Ei, statul nostru intr-ale gradinaritului e vechi de (doar) doua luni dar gradi face minuni! O sa vezi! E greu, mult mai greu pentru noi dar astia mici fac fata foarte bine. Mariuca fata desteapta o sa priceapa repede cum sta treaba si o sa fluiere in fiecare dimineata in drum spre gradi, ai sa vezi. Azi dimineata am adormit si am intarziat putin la gradi: copiii erau la micul dejun. Gaza mea a fugit direct in bucataria/sala de mese sa ii salute. Toti in cor au inceput sa il strige. Din sala de clasa Sarah numai auzind ca ceilalti striga in bucatarie numele gazei striga si ea:" A venit, B!" El e cel mai mic ca si varsta si se pare ca il iubesc toti. Copilul a venit la incaltat papucii de casa, a mers si si-a depus suzeta in sertarasul lui (educatoarea spune ca nu are nevoie de ea decat in momente mai grele de oboseala spre sfarsitul programului), i-am dat cutia cu mancarea s-a dus si s-a asezat cu ceilalti la masa. Copiii mai povesteau, mai aratau una, alta, se prosteau, copilul meu infuleca cu ochii pe ei.
Sigurul lucru pe care l-as avea de "obiectat": gradinita are si varianta program normal, adica prelungit? Candva o sa vrea si poate o sa fie si nevoie ca Mariuca sa stea mai mult la gradi si ar fi pacat sa trebuiasca sa o mutati in alta parte. Eu am ales gradi asta pentru ca e si singura in sat (din doua gradinite) care are in varianta si program prelungit. Candva o sa fie nevoie si m-am gandit ca ar fi bine sa ramana in locul cunoscut....

Unknown spunea...

Ceska, intre timp am scris un alt post. :))

Te invit sa-l citesti!

Am scris, gradinita are program scurt, pana la 12. Dar se pare ca este in plan sa fie pana la 5. Vom intra si noi la primar, sa incercam sa il convingem. :)