Urmărește-mă și pe Facebook!

miercuri, 6 mai 2009

La Dolce Vita (partea a doua)

Ce parfum este mai potrivit de cumparat din Roma decat "Dolce vita" de la Dior??

Da, la dolce vita in capitala Italiei, amore. Pentru ca asa o simti. Viata. Dulce, calma, frumoasa, plina de incarcatura emotionala.

Asta pana cand ajungi intr-o sambata oarecare, intr-un uikend de sarbatoare (cel cu 1 mai muncitoresc international), in Roma, si vrei sa vezi Vatican-ul. Atunci iti dai seama ca iti vine sa urli de frustrare cand vezi o coada de cativa kilometri, pe langa zidul Vatican-ului. Si cand realizezi ca nu ai nicio sansa sa intri in orele de vizitare. Ca atare, ce faci? Pai trimiti baietii sa caute un ghid, ca sa intram mai repede! Si platesti, de la 14 euro de persoana, o suma modica de 45 euro de persoana. Dar merita! Si i-am mai da inca o data, daca ar fi cazul! Intr-o ora de la "agatarea" de pe strada a tipei care vindea biletele agentiei, am intrat in Vatican. O mica paranteza aici: tipa de pe strada era Mariana din Bacau. :))

Cand am intrat, am aflat ca ei se pregatesc si de sarbatoarea Vatican-ului, ca implineste 80 ani de existenta. Erau in renovari, modificari si schimbari.

Oricum ar fi, ceea ce am vazut a intrecut asteptarile mele, ca doar eu nu il mai vazusem. Camere somptuoase, pline de picturi, sculpturi, tapiserii, culoare lungi incarcate de istorie, statui supra-dimensionate intr-o camera unde Michelangelo a imitat tavanul Pantheon-ului, numai ca este pictat si toate sunt iluzii optice (foto 4). Si apoi Capela Sixtina. Si gata. Ai tacut. Ai ramas mut. Nu iti poti imagina cum un singur om a avut o asemenea viziune, cum a putut sa picteze cu o asemenea acuratete fete de oameni si cum a putut sa transmita forta pe care o avea in minte si suflet. Chiar daca femeile sunt barbati cu cap de femeie si sani "atasati", pentru ca el nu a avut modele feminine, iar Isus e greu de recunoscut pentru ca are alt chip decat cel pe care il stim noi, te uiti la fiecare scena in parte si ii multumesti celui de sus ca esti acolo si poti aprecia geniul lui Michelangelo. Mai ales ca il si vezi, pentru ca intr-o carcasa umana tinuta in mana de Isus, si-a realizat auto-portretul.

Basilica di San Pietro este lunga - 186 metri, inalta - 119 metri, mare - peste 15.000 metri patrati si are cateva "chestii" gen Pieta a lui Michelangelo sau baldachinul lui Bernini (foto 7). Pieta a fost avariata de curand, in anii '70, iar acum este in spatele unui zid de sticla. Baldachinul este realizat in bronz si are o inaltime de 29 metri. Aproape cat un bloc de 10 etaje, adica. A fost a doua oara cand am ramas cu gura cascata. Numai Papa poate sa oficieze messa sub acel baldachin impresionant, privit de sute de oameni care stau pe scaunele din centru. Iar din balconul unde Papa iese si inchina crestinii se vede Piazza di San Pietro in toata splendoarea ei (foto 8).

Aceasta a fost ziua de sambata, 2 mai, terminata cu o alergare catre gara sa prindem trenul de 16.07, cu o plimbare in Anzio, vestitul port unde au debarcat 3.000 de americani si englezi in '44 (dintre care 2.366 de englezi sunt in cimitirul din localitate - pe care l-am vizitat seara) si cu un somn prelungit pentru fete (am dormit duminica pana la 11) si cu o trezire brusca la 5.30 pentru baieti (au plecat la peste).

Maine seara partea a treia... off-Roma, dar extrem de interesant. Va astept din nou!

Ah, era sa uit! Am si pozeeeeee!




















Citeste partea intai aici.

3 comentarii:

Diana spunea...

Ce frumos ai descris toata minunatia ce se afla la Roma, la Vatican! Am avut si eu placerea de a-l vizita si asa este, ramai mut la ce se facea cu sute de ani in urma si stai si te gandesti la faptul ca, (virgula :) ) cu toate ca am evoluat atat, nu se va mai face niciodata asa ceva!
Splendide fotografiile!

Anonim spunea...

Offf...ce pofta mi-ai facut de Roma...ce-as mai lua-o de la capat sa vad iar si iar...dupa parerea mea Roma este cel mai frumos oras din Europa...am vazut destule...dar parca nimic nu se compara cu Roma

Unknown spunea...

@ Diana - multumesc! Ma simt extraordinar cand lumea apreciaza ce scriu, mai ales ca descrierile mele sunt ca pentru prieteni. :) Deci iti plac fotografiile mele...? Iupiiii, ii zic lui Dani ca devenim concurenti! Numai ca eu sunt atat de buna la redarea in imagini a emotiilor pe care le incerc cand vad o cladire veche sau un oras pitoresc, pe cand el este bun la portrete si fotografierea oamenilor.

@ Oanamada - fizic nu am vazut multe orase din Europa, dar esti in asentimentul meu cand spui ca Roma este un oras superb!